Vælg den rigtige hønserace

Vælg den rigtige hønserace

At vælge den rigtige hønserace er en vigtig del af det at opdrætte høns. Vil du have masser af æg, venlige høns eller noget helt tredje? Der er mange hønseracer derude og det kan være overvældende samt svært at navigere rundt i, hvilken race der vil er bedst for dig. Her du nogle ting som du skal overveje, når du vælger høns til dit hønsehus i baghaven.

 

Hvilke hønseracer kan man få?

Når det kommer til at vælge den rigtige høne til baghaven, er der flere hønseracer derude, end man lige går og tror. Her taler man om hundredvis af forskellige hønseracer og mange af racerne har charmerende navne og hver deres egenskab. Fordelene ved opdrætning af høns er, at man ikke kun behøver at vælge én race. Mange kyllinger af forskellige racer klarer sig rigtig godt i fællesskab med andre hønseracer, plus din kurv med æg vil være meget mere farverig og indbydende.

Men hvilken kriterier bør man overveje?

De mange hønseracer har alle sammen nogle forskellige egenskaber og måske vil man have farverige æg. Eller måske ønsker man at have racer kendt for deres æglægningsevne. Måske er føjelige eller børnevenlige racer et vigtigt kriterie for valget af høns. De høns man i sidste ende vælger at gå med, vil afhænge af, hvilke kriterier der er vigtige for netop dig og din familie. Vi anbefaler at man overvejer følgende faktorer:

 

Ægproduktion

Hver høne producerer æg, men ægs tørrelsen og produktion varierer. Mellem ægproduktions er rigeligt til en hel familie. Hvis maksimal ægproduktion er vigtig for dig, så kan du ikke gå galt med en Australorp, Delaware, Leghorn eller Sussex. Disse racer er kendt for deres evne til at lægge æg.

Udseendet

Hvis du bare vil have smukke høns, så vælg nogle med fjerbeklædte fødder, som Cochins, Faverolles eller Marans. nogle få hønseracer har kindmuffer og “skæg”, hvor andre har nogle skøre frisurer, som polske høns. Hvis dette er en vigtig ting for din hønseflok, så kan man være sikker på at ende med en visuel og tiltalende flok. Selvom de ikke er kendt for at være de bedste ægproduktioner, så vil disse flotte racer i stedet for underholde og give glæde med deres unikke udseende.

Æg farve

Der er ikke noget mere spændende end en flerfarvet æggekurv. Selvom æggefarve ikke nødvendigvis bør være din første overvejelse, er det altid sjovt at vælge nogle racer, der lægger forskellige farvede æg. De fleste racer lægger brune æg, selvom de fleste af middelhavsracerne lægger hvide æg. Den sjoveste af hønseracerne er Easter Eggers, der lægger æg med forskellig farve. Denne race lægger alt fra blå, grøn, pink eller råhvid. Du ved ikke, hvilken farve æg du får af denne høne, før den begynder at lægge.

Men vigtigst af alt skal man sørge for at hønsene passer til hønsehuset. Her kan man finde mange forskellige typer af hønsehuse, hvor disse huse skal passe til hønsenes færden og trivsel.

admin