K-Vitamin i ny creme fra Viksjø

K-Vitamin i ny creme fra Viksjø

Viksjø, der står bag Perform Probiotica (Europas mest potente probiotika) har netop lanceret deres første creme, kaldet ’K Skin Barrier Balm’.

’K’ i navnet, henviser til at cremen indeholder K vitamin.
De fleste danskere har nok hørt om eller prøver diverse kosttilskud med K Vitamin, men det er mere ukendt at man nu også kan få cremer med K Vitamin.

Forskning, inden for de seneste år, har vist at K Vitamin anvendt i cremer, har en gavnlig effekt på kroppen. Nedenfor er der samlet et overblik over dette.

2 Typer K-Vitamin

I naturen findes K–vitamin i to former: Den første form er fyllokinon (også kaldet K1-vitamin) som findes i grønne planter. Denne anden for er stoffet menakinon (kaldet K2-vitamin), hvor en stor del produceres af bakterier i tarmen.

K2-vitamin kan cirkulere i blodet længere end K1. Hvor vitamin K1 kan forblive i blodet i nogle timer, kan nogle former for K2 forblive i blodet i dagevis. Den type K2, der er lettest for kroppen at optage, både inde i kroppen og gennem huden, er den type der hedder Menaquinone-7 ( MQ-7).

K-Vitamin og sårheling

Forskning viser at K-vitamin kan forbedre sårheling. Dette sker ved at K-vitamin øger sårsammentrækningen og hjælpe med dannelsen af kollagen og blodkar. ( sårsammentrækning er i bund og grund en helbredende reaktion, som din krop har, der bestemmer, hvor meget hud der er blevet beskadiget og skal repareres).

Forskning og artikler bag

Hvis du ønsker at fordybe dig mere i K-Vitamin’s effekt i cremer , er der udgivet nogle spændende artikler om emnet: “Wound healing effects of topical Vitamin K: A randomized controlled trial.

Pazyar N, Houshmand G, Yaghoobi R, Hemmati AA, Zeineli Z, Ghorbanzadeh B.

Topical vitamin K1 promotes repair of full thickness wound in rat.

Hemmati AA, Houshmand G, Ghorbanzadeh B, Nemati M, Behmanesh MA.

 

Kort om firmaet Viksjø?

Viksjø er stiftet af Maya Viksjø. Maya har fra en relativt ung alder haft rosacea. Rosacea omtales i Sundhed.dk som værende er en kronisk betændelsestilstand, der giver rødme af huden i ansigtet. Da rosacea er en autoimmun sygdom, som betyder at immunforsvaret reagerer på en række ting som folk uden sygdommen ikke reagerer på, betyder det at sygdommen ofte reagerer på en række madprodukter, uden at der altid er et tydeligt mønster heri.

For at finde en løsning på hendes rosacea, har Maya igennem årene haft afprøvet næsten samtlige kosttilskud, cremer og diæter som lovede en løsning. Nogle af disse ting havde ingen effekt, andre lille effekt og få ting viste sig at have en god effekt, men kun for en kort periode hvorefter symptomerne kom tilbage.

Til sidst, i frustration over at diverse diæter, cremer og produkter ikke kunne få bugt med hendes rosacea, begyndte Maya selv at læse op på en lang række studier og forskning der relaterer til rosacea.
Igennem sine studier fandt Maya frem til nogle bestemte bakteriestammer der muligvis havde en effekt på sygdommen. Over en årrække eksperimenterede hun med diverse kombinationer heraf, indtil hun til sidst stod med en blanding der formåede at fjerne hendes rosacea symptomer, og til hendes store glæde var det ikke kun midlertidigt, men en varende forbedring.

Efter først at have testet blandingen på nogle veninder og senere på en større testgruppe var hun i sommeren 2020 klar til at lancere produktet under navnet Perform Probiotics.

I forbindelse med firmaet endte Maya med at tale med hundredvis af personer der lider af rosacea, og det spørgsmål hun oftest fik stillet var ’kan du anbefale en creme’? Problemet var bare, at fordi Maya’s rosacea reagerede på næsten alle cremer i markedet, havde hun de sidste år haft lavet sin egen creme, og hun måtte derfor give et skuffende svar til kunderne. Til sidst besluttede hun sig derfor at sætte sig ind i forskellige vitaminer og andre ingredienser potentiale, for at se om hun kunne lave en ultimativ creme for folk med rosacea, løsningen blev ’K Skin Barrier Balm’, som næppe er den sidste creme Maya kommer til at lancere.

admin