Få gode råd mod forstoppelse

Få gode råd mod forstoppelse

Omkring 20% af den danske befolkning lider af forstoppelse i et eller andet omfang, mens cirka 10% bruger afføringsmidler.

Derfor er forstoppelse et problem, mange går og døjer med, og det kan give et stort ubehag i maven, som kan hæmme din hverdag betydeligt.

 

Her i artiklen kommer vi med gode råd til, hvordan du fjerner din forstoppelse og får bugt med generne. Læs med her.

Hvad er forstoppelse?

Forstoppelse er en betegnelse for hård afføring. En tilstand, hvor du ikke kan komme af med din afføring, eller det kun sker med sjældne mellemrum.

 

Hvis du lider af forstoppelse, vil det kunne resultere i mavesmerter eller ubehag i maveregionen.

 

Når du har forstoppelse, kan der gå flere dage, mellem du har afføring – i sjældne tilfælde flere uger. Forstoppelsen kan skyldes flere forskellige problemer med tyktarmen.

Få rytme i din afføring

Lider du af forstoppelse, er det en god idé at få faste afføringsvaner. Med faste afføringsvaner menes, at du går på toilettet, når du skal på toilettet.

Mange har en tendens til at holde sig – især hvis de er ude eller besøger andre. Den tendens skal du prøve at bryde, hvis du vil forstoppelsen til livs.

 

Dertil er et ekstra råd, at 30 minutters motion om dagen stimulerer tarmen til at fungere optimalt.

Spis grov og fiberrig kost

Du kan påvirke din forstoppelse og afhjælpe den ved at spise grov og fiberrig kost som grøntsager, frugt og grove kornprodukter.

 

Det skyldes, at fiberrig kost i højere grad når ned i tyktarmen som ufordøjelig afføring. Ligesom med motion vil det stimulere tyktarmen, som vil danne blødere afføring, der er lettere at komme af med. Dermed vil det afhjælpe din forstoppelse.

 

Det anbefales at spise 25-35 gram fibre om dagen.

Bliv behandlet for forstoppelse hos en osteopat

Kan du ikke komme af med din forstoppelse, kan osteopati hjælpe dig. Nogle osteopater er specialister i mave- og tarmproblemstillinger.

Osteopaten vil bruge sin ekspertise indenfor anatomi og vil undersøge dig ud fra et holistisk perspektiv. Gennem undersøgelsesteknikker vil osteopaten kunne lokalisere, hvor og hvorfor problemet er opstået.

 

Lider du af kronisk forstoppelse, vil behandlingen bestå af håndtering af vagus-nerven og kroppens nervesystem samt behandling af mave-tarmsystemet.

Brug af afføringsmiddel

Lider du af svær forstoppelse, kan det være fordelagtigt at bruge afføringsmiddel til at komme af med afføringen.

 

Det mest effektive er at bruge afføringsmiddel, som forstærker volumen på afføringen ved hjælp af vand i tarmen. Vandet gør afføringen blødere, men tarmen bliver ikke afhængig af midlerne.

Drik masser af vand

Det kan lyde banalt, men det er vigtigt at drikke vand, hvis du gerne vil din forstoppelse til livs. Det vil hjælpe systemet, og du kan med fordel drikke to til tre liter vand om dagen.

I stedet for at bunde en stor flaske kan du drikke et ekstra glas til hvert måltid og et glas både formiddag og eftermiddag.

admin